Žlutý čaj, import provincie An-chuej, Čína
Vyrábí se z pupenů čajovníků čínských. Hotový čaj se barvou podobá jasmínovému čaji, intenzivnější než zelené čaje.
Vůně je trochu divná, mě tedy zrovna nevoní. Asi je to tím, že se jedná o čaj jemně fermentovaný. Žluté čaje by měly mít medovou příchuť a tenhle ještě oříškový nádech. Kdybych to nevěděl, asi bych to v tom nehledal. Asi by to i oříšky mohly být, ale nějaké jiné než ten lískový, který si představím jako první. Jsou to jen vzdálené tóny podržené velmi jemnou trpkostí.
Ta ale může být dána tím, že jsem měl vodu teplou o několik stupňů více než doporučovaných 70-80C, kterou se má zalévat.
Čaj vyrobili buddhističtí mniši za účelem koncentrace při meditacích.
Proč žlutý – mám trochu pochybnosti, že za tím je jen barva. Na stejném místě je v Číně totiž i pohoří Huangshan – Žluté hory. Provincie An-chuej jinak patří k ekonomicky nejzaostalejším oblastem Číny, ale právě díky Žlutým horám byla jedním z významných turistických cílů nedávné současnosti.